Terebentin boru hatlarında akışkanların istenilen sıcaklıkta tutulması için ısıtıcı kablo uygulamaları yapılmaktadır. Genelde kendinden regüleli ısıtıcı kablo veya ısıtıcı bant kullanılmaktadır. Boru hatları ısıtma işlemleri için formmuhendislik.com websitesini ziyaret edebilirsiniz. Form mühendislik 1992 yılından beri yerden ısıtma, yol ısıtma, boru ısıtma gibi bir çok konuda başarılı çözümler üretmektedir.

Taluen borularında kimyasalın bozulmaması için boru ısıtma sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem ısıtıcı kablo yardımı ile yapılmaktadır.

Sülfrik Asit Boru Hattı; donmaya hassas olan bu kimyasal hat ısıtıcı kablo ile kesinlikle kontrol edilmelidir.

Donmadan sistemi tutmak için sistemi çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Dünyanın ve Türkiyenin birçok yerinde ısıtıcı kablo ile donma sistemi çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Eski sistemlerde borulama yöntemi ile ısıtma yapılıyordu. Ancak günümüzde artık boru ile ısıtma, donma sistemi yerine elektrikli kablo ile ısıtma, donmadan çalışması sistemi tercih edilmektedir. Uygulama alanına ve ihtiyaca göre çok fazla çeşit ısıtıcı kablolar vardır. Bu kablolar seri dirençli, self regulating, sabit güçlü, mineral izoleli vb gibi çeşitlere sahiptir. En yaygın kullanım alanları çatılarda, çatı yağmur oluklarında, yatay, düşey borulardadır. Buralarda donmayı önlemek için ısıtıcı kablo kullanılmaktadır. Çünkü donma ile birlikte borular çatlayıp kırılabilmektedir. Kırılan borulardan binalara, yapılara su girişi olmaktadır. Bu durumda binaların ömrünü çok ciddi derecede azaltmaktadır. Isıtıcı kabloların birçok avantajları vardır; Akışkanların istenilen sıcaklıkta sabit tutması, akışkanların boru ile transferi sırasında ısı kaybı nedeniyle özelliğini yitirme riskinin ortadan kalkması, elektrik enerjisinin kolay kontrolünün sağlanması, Isıtıcı kabloların bakım istememesi, kabloların aşırı ısınmadan dolayı kendini yakma riskinin bulunmaması, her ortam ve prosese uygunluk, yüksek güvenirlilik ve uygulama pratikliği vb.

Rampalarda donmayı önleme sistemi ise araçların güvenli bir şekilde seyir edebilmesi için uygulanır. Tekerlek izi donma olaylarında sistemi ve bütün alanda donmadan kroruma sistemi olarak sınıflandırmak mümkündür. Tekerlek izi donma sistemi ortalama bir aracın tekerlek genişliği kabul edilerek yapılır. En genel kullanım şekli 50 cm genişliğindeki uygulamadır. Bu bölgede sadece küçük vasıtalar geçişi içinse 50 cm, kamyon, kamyonet gibi araçların geçmesi durumunda ise 75 cm e kadar genişletilmektedir. Sıcaklık ve nem sensörleri ile de enerjinin tasarruflu kullanılması sağlanmaktadır. Diğer kullanım şekli bütün alanın ısıtılması. Genel olarak bu kullanım şekli araçların belirli bir hızlarda seyir halinde olduğu otobanlar, anayollar, çevre yolları, Alt geçitler gibi yerlerde kullanılır çünkü araç belirli bir hızdan sonra 50 cm lik genişliği takip etmesi çok zordur. Hatta bu uygulama kazalara neden olabilmektedir. Bu gibi alanlarda bütün alanın ısıtılması gerekmektedir. Coğrafi koşullar göz önünde bulundurularak m2 de üretilmesi gereken güç belirlenmelidir.